Entry pasal kek pulak ye. Hai.... panjang la pulak nama kek ni..... Orang lain lama dah buat kek ni. Saya pulak baru pertama kali mencubanya. Bukan tak nak cuba sebelum ni, tapi tiap kali nak buat kek ni, beli je lobak merah, pasti si lobak habis dibuat sayur. Tak sempat nak mengekek. Kali ni, saya tekad..... nak juga mengekek dengan si lobak merah. Meskipun lobak merah di peti sejuk tinggal 3 batang, tak danya saya peduli. Habis, beli la lagi, kan?
Resepi asal untuk kek ini saya dapat dari seorang teman dari FB Hidangan Sedap, kak Reen Khan Shariff. Tapi ada buat penambahan sikit. Simple sangat membuatnya. Saya tak guna mixer pun, cuma kisar dengan blender dan kacau guna senduk kayu je. Malas nak keluarkan mixer pun iyer... Hihihihi....
Tak secantik orang lain punya, Tapi serius, kek ni memang sedap. |
Sumber Asal : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=411559848854954&set=o.158397134229582&type=1&theater
Bahan-bahan:
1 batang lobak merah - dipotong kecil
1 batang lobak merah - dihiris halus (saya parut)
1 cawan minyak masak (saya guna minyak jagung Daisy)
1 cawan gula halus (saya guna gula perang, sebab gula halus habis)
3 biji telur
*2 cawan tepung gandum
*1 sdt baking powder
- ayak bahan bertanda *
1 cawan chocolate chip (ini kak reen tak guna, saje saya tambah)
Sedikit emping jagung sebagai hiasan atas (ini pun kak reen tak guna, saje saya tambah)
Cara-cara membuat:
- Kisar lobak yang telah dipotong kecil bersama minyak, gula dan telo sehingga lobak hancur. Masukkan dalam mangkuk besar.
- Masukkan tepung dan baking powder sedikit demi sedikit, kacau rata dan sebati.
- Parutkan lobak merah ke dalam mangkuk adunan tadi. Gaul sebati.
- Masukkan chocolate chip, gaul rata lagi.
- Sediakan oven pada suhu 160-170 darjah celcius (bergantung pada oven masing2)
- Sapukan loyang dengan mentega sehingga rata, dan taburkan tepung. Nak lapik guna baking paper pun boleh. Saya tak de baking paper.
- Masukkan adunan dalam loyang pembakar, dan bakar selama 20-30minit. Sebelum bakar, hiaskan permukaan atas kek dengan lebihan chocolat chip jika suka. Saya tambah emping jagung sikit sebagai hiasan atas. Saje jer..... :-)
* Nak buat kek cawan pun boleh, masukkan je dalam paper cup. Kek ini juga boleh dicampur dengan buah-buahan campuran atau kismis kalau tak minat dengan chocolate chip.
Baru lepas keluar oven..... Aromanya, aduhai.... satu rumah ok! |
Carrot Cake! |