Friday, October 21, 2011

Roti Tuna Keju

Assalamualaikum....
Roti lagi.... sebab sekarang memang tengah giler meroti. Kali ni buat roti berinti tuna bersama keju. Inspirasi dapat dari sebuah buku resepi Roti & Kek, tapi saya tak gunakan resepi doh dari situ. Saya ambil resepi doh dari CMG. Sebab CMG punya resepi memng terbaik!


Resepi untuk doh saya ambil dari CMG (http://www.tiffinbiru.com/2011/10/roll-tuna-bun-jadi-bujur.html)

BAHAN DOH :-)
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)



CARA MEMBUAT DOH :-)
Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).


 Inti Tuna :
Tuna dalam tin (saya gunakan tuna flake cap ayam, yang dalam sunflower oil tu)
Sedikit mayonis
1 biji bawang besar, dipotong dadu
Sedikit daun sup dan daun bawang
Air perahan limau (1 biji)
Sedikit lada sulah
*Gaulkan semua bahan dalam mangkuk.

Topping
Keju keping (di potong 4 bahagian)
Mayonis
Italian herb (optional, kalau letak lagi sedap. Ada aroma seperti pizza gitu :-))


Cara membuat roti tuna:
- Apabila doh roti sudah naik mengembang, bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil (satu bahagian 25gm. Untuk bancuhan ini, saya dapat menghasilkaln 22 biji doh. 

- Bulat2kan doh, dan leperkan semula untuk memasukkan inti tuna. Kemaskan doh. Masuk ke dalam paper cup, dan biarkan roti mengembang sekali lagi. Panaskan oven pada suhu 190 darjah celcius.

- Dan apabila doh sudah mengembang sepenuhnya, sapukan lebihan telur di atas permukaan roti. Letakkan keju keping (1/4 keping untuk 1 bahagian doh). Picitkan mayonis ikut suka, dan taburkan sedikit Italian herbs.

- Bakar dalam oven selama 12-15 minit.

Alhamdulillah, roti ni sangat sedap. Sampai ke pagi pun, roti tetap lembut dan gebu. Suami dan anak2 pun suka makan...... Terima kasih CMG atas resepi doh yang sangat menjadi ni... :-)

2 comments:

  1. Kak fieza, sedapnyaaa...jamu mata ajelah pagi-pagi ni.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum....selamat berkenalan....saya pun follow blog fiza....sedap2 makanan yg ada kat sini...esok2 nak dtg lagi sini sbb nak tengok resepi lain2...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...