Friday, June 14, 2013

Kek Coklat Tanpa Telur - Super duper moist!

Sekian lama menyepi..... agak sibuk dengan bisnes dan rumahtangga. Tak sempat menjengah blog. Sian saya, kan? Alhamdulillah, hari ini diberi sedikit kesempatan untuk update blog ini. Maafkan saya andai pengunjung blog ini (kalau masih ada pengunjung la...) kecewa kerana masih resepi yang lama.

Sao, hari ni nak letak kat sini resepi yang baru saya buat semalam. Kek coklat ini bukan seperti kek coklat biasa. Ianya tanpa telur. Sengaja saya mencuba kerana respon yang baik dari semua kawan2 yang telah pun mencubanya. Resepi saya ambil dari rumah kak Ros Jintanmanis. Tapi saya ubah sukatan.

Kek sangat lembap dan sedap. Rasa pahit2 sikit, boleh kurangkan serbuk koko bagi mereka yang kurang gemar dengan rasa pahit. Sebenarnya bergantung juga pada jenama serbuk koko yang kita gunakan. Saya gunakan serbuk koko gred A. mari kita jengah resepi seketika.


KEK COKLAT TANPA TELUR -super duper moist
Ambil dari : Kak Ros Jintanmanis
Olahan sukatan dan resepi sendiri

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sdk baking powder
1 sdk soda bikarbonat
4 sdb susu tepung
* semua bahan ini diayak.

2 1/2 air sejuk (dari peti ais)
2 cawan gulang perang
1 sdk esen vanilla
1 sdk cappucino emulco
sedikit garam
1 cawan minyak jagung
2 sdk cuka makan

Cara membuatnya:
- Panaskan oven 160 darjah celcius.
- Sediakan loyang, saya guna loyang 8 inici. Sebaiknya, gunakan loyang 6 atau 5 inci kerana kek ini tidak naik tinggi.
- Ayak semua bahan2 kering dalam satu mangkuk besar
- Masukkan gula perang, gaul sebati.
- Masukkan air sejuk, minyak jagung, esen vanilla dan emulco. Sebatikan semua semua bahan sehingga tidak berketul. Saya gunakan mixer, slow speed sebab nak cepat sebati.
- Akhir sekali masukkan cuka, dan kacau sebati dengan segera.
- Tuang dalam loyang dan bakar selama 30minit atau sehingga masak.
- Sejukkan kek, curah topping ikut kegemaran. Untuk topping, saya jarang makan sendiri topping yang saya buat untuk berniaga. Topping kegemaran saya ialah choc fudge topping. Boleh tengok SINI untuk mencubanya.

Ok, sekian resepi untuk kali ini...... Doakan saya diberi kesempatan ruang dan waktu, kesihatan tubuh badan dan minda untuk saya terus aktif berblog. Huhuhuhu..... Wallahu a`lam. Daaaaaa......

5 comments:

  1. Alhamdulillah menjadi. Sedap. Tak sempat nak letak toping dah tnggal half so toping dia nak makan baru letak. Terima kasih share resepi.

    ReplyDelete
  2. saya akan cuba buat resepi ni..masak utk bakal isteri nnt. huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...