Monday, May 30, 2011

Kek Coklat Lembap + Fudge Topping


Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
11/2cawan serbuk koko + 1/2 cawan serbuk minuman koko (nak guna Milo pun boleh)
1/2 sdt soda bikarbonat
1/2 sdt baking powder
* (4 bahan ni di ayak, dan asingkan dulu)

3 biji telur
1 sdt ovallete
1 cawan minyak jagung (minyak masak pun boleh)
1 1/2 cawan gula pasir
1 cawan air + 1/4 cawan susu cair + 3 sdb susu pekat

1 sdt coklat emulco
1 sdt cappucino emulco

Cara-cara:
- Pukul telur, gula dan ovallete hingga kembang
- Masukkan air + susu cair + susu pekat, kacau hingga rata.
- Masukkan semua bahan yang diayak tadi, sedikit  demi sedikit sambil dipukul dengan speed slow. Ratakan bancuhan.
- Masukan minyak jagung, dan kacau lagi hingga sebati.
- Masukkan coklat emulco dan cappucino emulco, dan kacau sebati.
- Panaskan kukusan terlebih dahulu. Masukkan bancuhan kek tadi ke dalam loyang dan kukus kek selama 60-70 minit.

Fudge Topping 
(kredit untuk Yanie Anuar untuk topping yang best ini)
- 2 sdb mentega (saya guna Buttercup. Kalau mentega yang berkualiti tinggi, macam Anchor ke, lagi sedap)
- 3 sdb susu cair
- 1/2 cawan serbuk koko
- 4 sdb susu pekat
* Masakkan kesemua bahan di atas secara double boiler, dan bila sebati semuanya, curahkan topping di atas kek. Jangan masak terlalu lama kerana ia akan berketul. Dan taburkan atas kek dengan coklat rice

4 comments:

  1. look chocolaty...yumm..yummm...simple resepi,thnks sharing dear...

    ReplyDelete
  2. Nampak mcm best jerr... Saya share bole????

    ReplyDelete
  3. hi nora, sorry ...
    tak perasan komen awak.
    share, sila la,,,

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...