Wednesday, September 4, 2013

Caramel Chocolate Cake

Assalamualauikum.....
Atas permintaan beberapa orang sahabat di FB minta saya updatekan resepi caramel chocolate cake ini, maka diturutkan jua. Keadaan agak kurang selesa sedikit. Mouse saya bermasalah. Tunggu tuannya free, baru dapat ganti mouse baru. Tuannya sedag sibuk dgn camping KRS dia. Sabo je la.

Okey, tak mahu buang masa bebel panjang2. Tau dah, bukan ada orang nak baca pun. Meh kita usha resepi caramel chocolate cake ni.



CARAMEL CHOCOLATE CAKE (loyang 8x8 inci)
Langkah (1)
3 sdm gula pasir
- masukkan gula dalam loyang
- letakkan loyang atas api yang sederhana, tunggu seketika sehingga gula hancur dan mula perang, jgn sampai hangus sgt, nanti pahit!
- golek2kan loyang, ratakan gula hangus di seluruh permukaan loyang. Ketepikan.

Langkah (2)
Bahan2nya:
2 biji kunig telur
1 biji telur
1 tin susu cair
150 ml air
75 gm gula castor - bergantung pada kemanisan yg anda gemar. Suka lebih manis, boleh tambah gula. Saya hanya gunakan 3 sdm sahaja.
1 sdt esen vanilla
1 sdb tepung kastard.
- Satukan semua bahan dalam blender, kisar sehingga berbuah dan sebati.
- Tapiskan bahan kisar ke dalam loyang tadi.
- Kukus seketika dalam 5 minit.

Langkah (3)
Pada langkah ini saya suka menggunakan resepi kek coklat lembap dari sahabat FB saya, kak Marizah Miza
Bahan2nya:
(A)
2 cwn tpg gandum
1 sdt baking powder
1 sdt soda bikarbonat
- ayak semua bahan, ketepikan

(B)
1 cwn serbuk koko
1 cwn gula perang
1 cwn susu pekat
1 3/4 cwn susu cair
1 cwn minyak jagung
- satukan semua bahan ini. Panaskan atas api sederhana sehingga gula larut. Ketepikan

(C)
2 biji telur
1 sdt esen vanilla
- pukul telur dgn whisk je hingga agak berbuih, masukkan esen vanilla.

Cara seterusnya:
- Masukkan B ke dalam mangkuk C. Sebatikan.
- Masukkan A sikit2 sambil sebatikan. Terus mengacau sehingga semua bahan larut dan sebati.
- Masukkan bancuhan ini ke dalam loyang karamel tadi. Tuang perlahan2 supaya puding karamelnya tak pecah. Kek coklat bukan seperti kek karamel biasa. Kek ini agak berat, jadi memang kena pastikan tuang dgn perlahan.
- Bakar teknik steam-bath pada suhu 160 darjah celcius, selama 45 hingga sejam.

- Dah masak, biarkan ia sejuk, baru terbalikkan loyang.

Yang ni kita saje je curah cairan coklat...... hehehe

Sebelum buat semua langkah di atas, panaskan oven pada suhu 160 darjah celsius. Kenali Oven anda.
Selamat mencuba.

1 comment:

  1. salu makan caramel biase je..ni siap ada coklat lak eh..sdap2..!
    www.acuonlineshop.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...