Monday, March 14, 2011

Kuih Cara Kaya

Dah terlampau lama tak update resepi yang ingin disimpan..... rentetan masalah teknikal yang tak boleh dielakkan. Akhirnya, hidup juga blog ini.....

Nak simpan satu lagi resepi di sini.....  kuih tradisional, iaitu kuih cara. Biasanya digunakan gula sebagai perasa, atau pun lauk-pauk. Kali ini saya telah mengubah sedikit rasa kuih cara ini. Iaitu, inti kaya.

Kuih Cara Kaya
 Bahan-bahan:
3 helai daun pandan (dikisar bersama 1 cawan air)
2 cawan tepung gandum
2 cawan air ( air yang ini dicampur dengan air kisaran daun pandan tadi, menjadi 3 cawan semuanya)
1 cawan santan (saya gunakan santan serbuk je, 1 paket)
1 biji telur
sedikit pewarna hijau
sedikit serbuk penaik - optional
Kaya sebagai inti

Cara membuatnya:
1. Tapis air pandan yang telah dikisar
2. Campurkan semua bahan dalam sebuah mangkuk, dan pukul sehingga semuanya sebati. Nak gunakan blender pun boleh, nak guna mixer pun boleh.
3. Tapis bancuhan ke dalam sebuah jag. Saya gunakan jag sebab senang nak tuang dalan acuan ketika masak nanti. Campurkan sedikit minyak masak supaya kuih nanti tak melekat pada acuan.
4. Tuangkan bancuhan sedikit dalam acuan cara, dan letakan inti kaya. Saya telah masukkan kaya ke dalam plastik, dan gunting sedikit bahagian bucu plastik, dan hanya picit inti kaya ke dalam kuih tadi. Ingat, letakkan inti ketika kuih ini masih cair!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...