Ada permintaan dari Kak Ieda, minta saya masukkan resepi donat. Ini sebenarnya resepi MIL saya. Saya juga pernah memuatkan resepi ni dalam cerita umisofie.
Siram coklat, salut gula. |
Salut gula je pun enak |
Bahan-bahannya:
- 2 cawan tepung gandum
- Yis basah - direndam dengan 250ml(lebih kurang) air suam bersama sedikit garam (sukatan untuk yis ni saya tak pandai nak sukat, sbb timbang saya dah rosak, jadi saya agak2 je)
- 2 sudu besar marjerin
- 2 sudu besar susu pekat manis
Cara-caranya:
- Campurkan tepung bersama marjerin, sebatikan (dengan tangan tau!)
- Masukkan susu pekat manis, sebatikan lagi.
- Lepas yis dah cair, masukkan air rendaman yis tadi. Biar air terlebih sikit,tak mengapa dan gaulkan. Memang bancuhan akan sedikit melekat kat tangan, gaul lagi, letakkan tepung sikit-sikit, sampai bancuhan boleh didoh.
- Petua nak bagi donat tu lembut : masa buat doh tu, bancuhan tu jangan terlalu byk tepung. Biarkan ia melekat2 kat tangan tu. Masa ni, kena banyak bermain dengan tepung, ambil tepung tu sikit2 la.... (faham tak bahasa saya ni... sah!umisofie ni memang tak boleh keluarkan buku resepi,kan?) Jangan terlebih tepung ye, nanti donat dah sejuk akan keras dan liat!!!
- Pastu, terap sikit2 (macam kita nak terap biskut raya tu, tapi tak yah la guna penggelek tepung. Gunakan tangan je. Sebab nak terap sikit je) dan acukan dengan mulut cawan yg kecik. Sebab donat akan membesar..... dah naik sikit, lubangkan tengah (saya gunakan buku benang untuk menghasilkan lubang tengah)
- Goreng la donat tu..... dah siap goreng tu, letak la coklat ke, gula ke.....
Goreng separuh untuk frozen, dah sejuk masuk peti sejuk |
salam, fiza nie memang rajinlaa...
ReplyDeletesedapnya...nampak gebus saja kan....nape saya malas...nak beli ajer kerjanya..kalau buat sendiri...xbest...mesti xberapa menjadi..nk makan yg perfect n sedap....hheheheheh
Fiza memang menarik saya memang dok cari resepi nam wat donut... biasa saya buat dia taq berapa naik tapi adjust sikit resepinya dah menjadi...
ReplyDeleteSis saya buat donat masa goreng cantik tapi lepas dh nak sejuk dia jadi liat. Kenapa ya??
ReplyDelete