Sunday, December 12, 2010

Apam Gula Hangus (I)

Apam gula hangus setelah dipotong

Bahan
100gm gula + 100ml air = masak, dijadikan gula hangus

70 gm buttet (dicairkan)
75 ml susu cair
2 biji telur ( dipukul. saiz telur saya kecil. kalau saiz telur besar, gunakan sebiji dah cukup)
150 gm tepung gandum (diayak)
1 sdt soda bikarbonat
secubit garam
50 gm gula

Cara
- Masukan butter, susu cair da telur ke dalam gula hangus dalam satu bekas
- Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda, masukan garam dan gula juga.
- Gaul rata.
- Masukan campuran gula hangus tadi ke dalam bancuhan tepung. Kacau sebati.
- Masukan dalam acuan yang telah digris.
- Kukus selama 30 minit, atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...