Thursday, August 25, 2011

Biskut Kacang Mazola

Satu lagi biskut kegemaran yang wajib ada masa raya, biskut mazola. Kenapa panggil biskut mazola? Sebab orang gunakan minyak jagung jenama Mazola. Tapi, saya tak gunakan minyak jagung mazola, saya gunaka minya jagung Vcorn. Jadi, namanya biskut Vcorn ke? :-)

Tak kisah la, yang penting asasnya ialah kacang tanah. Jadi, namanya biskut kacang tanah....

 Biskut Kacang Mazola


Bahan-bahan:
300 gm tepung gandum
1 cawan gula halus
1 cawan kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak dan dikisar halus
1 biji kuning telur
200 gm minyak jagung

Cara-cara:
- Gaulkan tepung gandum, gula halus, kacang tanah, kuning telur dalam satu bekas. Masukkan minyak jagung dan gaul sehingga membentuk doh.. Bulat2kan, dan letak atas dulang pembakar. Hiaskan dengan kacang tanah, dan sapu kuning telur.
- Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 30 minit.

Buat 2 bancuhan, dapat la penuhkan balang ni....
Macam tak cukup je.... kena bancuh lagi rasanya.

Ini biskut paling senang... silalah mencubanya yer... :-)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...