Sunday, November 18, 2012

Kek Coklat Berkaramel

Berderet gambar masakan dalam file saya. Masing2 sedang menunggu giliran untuk diupdate kat sini. Hai la empunya blog.... kenapa kamu sangat2 sibuk sampai tiada masa untuk jeling2 manja ke mari. Uhuk...uhuk...uhuk....

Ok, disebabkan sudah agak lewat malam, so, saya nak update resepi kek karamel. Tapi, kek karamel ni agak lain sikit dari kek karamel biasa. Ia diberi nama caramel chocolate cake. Puding karamel saya agak tebal. Jadi tak mahu ambil risiko, saya kukus seketika pudingnya sebelum masukkan adunan kek. Kalau rasa mampu tanggung risiko, tak yah la kukus dulu. terus je bakar. Heheheh.... Takut je karamelnya runtuh. Al-maklumlah, ini karamel tebal punya. :-)

Mari kita lihat bahan2 dan cara membuatnya.


Bahan-bahan karamel:
2 sudu besar gula pasir - ratakan dalam loyang ukuran 8'', dan panaskan atas api sehingga gula menjadi keperang2an dan ratakan seluruh loyang. Ketepikan dan biarkan ia mengeras.

Panaskan air kukusan, sementara itu sediakan bahan2 untuk membuat pudingnya.

Bahan-bahan puding karamel:
1 tin susu cair
150 ml air biasa
3 biji telur kuning
1 biji telur penuh
70 gm gula
1 1/2 sdt tepung kastard
- Kisar semua bahan sehingga gula hancur. Tapis adunan ini ke dalam loyang tadi, dan kukus selama 7-10 minit.
- Sementara menunggu puding siap dikukus, siapkan adunan untuk kek coklat pula.


Bahan-bahan kek:
Bahan A:
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sdt baking powder
1 sdt soda bikarbonat
* Ayak semua bahan tersebut

Bahan B:
2 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak jagung (minyak masak pun boleh)
* Satukan semua bahan ini dalam mangkuk

Bahan C:
1 cawan air panas

Cara membuatnya:
- Pukul bahan B sehingga kembang dan gula hancur.
- Masukkan bahan A sedikit demi sedikit sambil diselang seli dengan bahan C. Sebatikan.
- Panaskan oven 160 darjah celsius.
- Masukkan adunan kek ini ke atas puding karamel yang telah dikukus tadi.
- Bakar kek dengan kaedah double-boiler selama 45 minit.
- Sejukkan kek, baru terbalikkan dalam pinggan.


Untuk rasa kek yang lebih sedap, masukkan dala peti sejuk dulu. Kek karamel jenis ini sudah ramai orang membuatnya, tapi saya tetap mahu simpan resepi ini di sini sebagai rujukan saya. :-)

5 comments:

  1. assalam
    aikk samalah kita pun wat kek ni tp lum sempat nk wat entry he he
    sedapp

    ReplyDelete
    Replies
    1. w salam...
      eh ye ke? heheheh...
      sedap sgt bila sejuk, kannnn.... :-)

      Delete
  2. salam..kek 2 kalau kita kukus bleh x..
    so x pyah bkar..

    ReplyDelete
  3. w salam fatin.
    Blh kukus,tp kjadian keknya, agak padat la.

    ReplyDelete
  4. w salam fatin.
    Blh kukus,tp kjadian keknya, agak padat la.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...