Sunday, April 24, 2011

Cara Berlauk

Cara Berlauk Daging Oblong

Cara Berlauk Ayam

Resepi asal sendirian berhad....

Bahan untuk lauk:
Daging burger oblong/ daging atau ayam kisar
Bawang merah - dihiris
Bawang putih - dihiris
Cili merah - dihiris
Daun sup dan daun bawang
Garam dan gula

Bahan untuk kuih cara:
2 cawan tepung gandung
1 peket santan serbuk
1 biji telur
3 cawan air
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya:
- Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan daging atau ayam. Kacau sehingga masak. Perasakan dgn sedikit garam dan gula. Dah siap masak, masukkan hirisan cili merah dan hirisan daun sup serta daun bawang.

- Untuk bancuhan kuih, campurkan semua bahan sehingga sebati. Kemudian, masukkan bancuhan dalam acu kuih cara, dan letakkan sedikit lauk di atas bancuhan kuih cara tersebut. Tutup acu dengan tudung periku, dan biarkan ia masak selama 5 minit.

Oooopppssss, acu cara tu letak je atas dapur gas mcm kita letak kuali, periuk kita....

2 comments:

  1. kak santan serbuk tu campur je ke trus..dia mcm tepung ke kak..maaf ler saya tak pernah guna santan serbuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry vill...
      haah vill... campur je terus.
      kalau guna santan asli, vill kurangkan air.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...