Sunday, April 24, 2011

Apam Puteri Ayu

Apam Puteri Ayu

Resepi asal dari, blog Vill. Tq Vill, sebab sharekan resepi yang best ini. Resepi asal di SINI.

Bahan-bahan:
5 biji telur (saiz kecil) - saya guna 4 biji telur saiz besar
250 gm tepung gandum
300 gm gula - saya kurangkan pada 250 gm sahaja
2 camca teh ovallete
1 camca teh baking powder
250 ml santan
sedikit pewarna hijau
2 camca teh paste pandan - saya gunakan 3 helai daun pandan, dikisar bersama 100 ml air. Ambil airnya sahaja.
kelapa putih secukupnya, digaulkan bersama sedikit garam dan tepung ubi.

Cara membuatnya:
- Panaskan kukusan dahulu, dengan menggunakan api yang kecil.
- Pukul telur, gula dan ovallete sehingga kembang dan gebu.
- Masukkan santan, tepung gandum, baking powder dan air pandan / paste pandan dan pewarna hijau. Kacau sebati.
- Sapu sedikit minyak pada acuan.
- Masukkan kelapa putih dubahagian bawah acuan dan mampatkan.
- Masukkan adunan dalam acuan dan kukus selama 5-10 minit.
- Setelah keluarkan dari kukusan, biarkan ia sejuk seketika supaya senang untuk dikeluarkan.

1 comment:

  1. wah cntiknyer..he..he.. oo tak perasan akak letak resepi nie dlm blog resepi..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...