Apam Beras
Bahan-bahan:
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 peket yeast mauripan (11 gm)
2 cawan nasi
3 cawan air
Secubit garam
Cara-cara membuatnya :
~ Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk besar kecuali nasi dan air.
~ Gaul semua bahan tersebut dan ketepikan seketika.
~ Sementara itu, kisar nasi bersama air sehingga halus.
~ Satukan nasi yang telah dikisar ke dalam bahan yang telah digaul tadi, dan sebatikan adunan.
~ Biarkan adunan mesra selama 1 jam kerana adunan akan mengembang selepas itu.
~ Tambahkan perisa dan pewarna yang anda gemari, atau mahu ia kekal sebagai warna asal pun boleh. Saya tambahan esen pandan dan pewarna hijau.
~ Selepas 1 jam, panaskan kukusan, dan sapu loyang atau acuan kukusan dengan sedikit minyak.
~ Masukkan adunan ke dalam loyang atau acuan anda separuh dari acuan tersebut kerana apam akan naik selepas ia masak.
~ PERINGATAN : Acuan harus di sapu minyak terlebih dahulu supaya apam mengikut bentuk apabila telah masak nanti.
Sekejap je habis, sebab saya guna acu lompang, jadi hasilnya comel2 jer... :-)
No comments:
Post a Comment