Tengahari tadi, lauk utama sardin je. Walaupun sardin, tetap membuatkan saya menahan nafsu untuk tambah nasi. Bahaya sungguh! Gumuk nanti! Meh lihat bahan-bahan dan cara membuatnya.
Bahan-bahan:
1 tin sardin (saya gunakan Sardin Adabi)
Sedikit tepung beras - untuk disalut pada ikan sardin sebelum digoreng
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 sdk lada putih
Sedikit kicap
1 labu bawang besar - sebagai hiasan
Cara-cara membuatnya:
~ Asingkan ikan sardin dan kuahnya. Salut ikan sardin bersama tepung beras, dan goreng. Ketepikan
~ Tumbuh bawang merah, bawang putih dan lada putih, tumis bahan yang ditumbuk bersama kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau.
~ Masukkan kuah sardin tadi, dan kacau rata. Tambahkan sedikit air sebagai kuah, dan tambahkan kicap.
~ Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
~ Masukkan bawang besar yang telah dihiris bulat, kacau rata dan tutup api.
~ Susun ikan sardin yang telah digoreng tadi cantik2 dalam pinggan atau apa saja, dan tuang kuah kicap sardin tadi ke atas ikan.
~ Hidangkan!
Selamat mencuba! :-)
hubby pernah masak macam nie sekali dulu...mmg sebijik & sedap!
ReplyDeletesebenarnya ade mcm² cara nak masak lauk sardin nie kan
alamak, dh teringin nak masak sardin pulak nie...
Vna Sandhu,
ReplyDeletemmg ada mcm2 cara....
nak masak kari boleh, nak goreng gitu je pun sodap! hehehe
oo boleh goreng gii ye. sedap nmpk tuuu
ReplyDeleteizahdaut,
ReplyDeletegoreng lagi sedap....