Kek Coklat Berperisa NESCAFE
2 cawan tepung gandum
11/2cawan serbuk koko + 1/2 cawan serbuk minuman koko (nak guna Milo pun boleh)
1/2 sdt soda bikarbonat
1/2 sdt baking powder
* (4 bahan ni di ayak, dan asingkan dulu)
3 biji telur
1 sdt ovallete
1 cawan minyak jagung (minyak masak pun boleh)
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/4 cawan susu segar + 3 sdb susu pekat
1 sdt serbuk NESCAFE dibancuh dengan sedikit air
Cara-cara:
- Pukul telur, gula dan ovallete hingga kembang
- Masukkan susu segar + susu pekat, kacau hingga rata.
- Masukkan semua bahan yang diayak tadi, sedikit demi sedikit sambil dipukul dengan speed slow. Ratakan bancuhan.
- Masukan minyak jagung, dan kacau lagi hingga sebati.
- Masukkan bancuhan NECAFE, dan kacau sebati.
- Panaskan oven terlebih dahulu, dan bakar kek pada suhu 160 darjah celcius selama 60 minit atau sehingga masak.
Topping
- 2 sdb mentega (saya guna Buttercup. Kalau mentega yang berkualiti tinggi, macam Anchor ke, lagi sedap)
- 3 sdb susu cair
- 1/2 cawan serbuk koko
- 4 sdb susu pekat
* Masakkan kesemua bahan di atas secara double boiler, dan bila sebati semuanya, curahkan topping di atas kek. Jangan masak terlalu lama kerana ia akan berketul. Dan taburkan atas kek dengan coklat rice
Layan gambar.....
Untuk bancuhan ni, saya terpaksa masukkan dalam 2 loyang sebab memang banyak.
Kalau masuk 1 loyang, ok je, cuma naik mencanak la....
1 loyang ni.....
Dan 1 lagi loyang bulat ni.... dah potong sikit, sebab Amniy sangat tidak sabar.
Siap untuk di makan.....
wow!! sedap nih...
ReplyDeletewah dasat tu kak fiza..sedapnyerla.. bulan2 pose mencuci mata..
ReplyDeleteKalau di kukus boleh x?
ReplyDelete