Friday, July 8, 2011

Japanese Cheese Cake

Assalamualaikum....
Lama blog ni tak berasap, bukan malas, tapi tak de idea dah nak letak resepi yang best2. Kali ni baru ada idea. Petang semalam buat kek keju jepun, tapi macam tak menjadi. Sebab salah teknik kaup balik. Tapi, rasa memang sedap giler... Buat petang, malam selamat!

So, pagi tadi, buat lagi menggunakan teknik yang betul. Harapan amat tinggi ok! Hasilnya......

Walaupun masih nampak lembap, saya puas hati....


Bahan-bahan:
5 keping cheddar cheese 
200ml susu segar 
4 biji telur
70gm gula halus
*70gm tepong
*1 sdt baking powder  
70gm butter
ayak bahan bertanda *

Cara-caranya:
1. Koyak2kan cheese kecil2 dan campurkan dgn 200ml susu segar. Masak dgn api perlahan, kacau selalu. Masukkan butter,tutup api.*

2. Asingkan telur putih dan kuning. Pukul telur putih dgn 70gm gula halus hingga menjadi kembang @ meringue. Kemudian pukul telur kuning hingga kembang, masukkan adunan ciz tadi ( 1 ) ke dalam telur kuning yang telah dipukul.

3. Masukkan tepung sikit demi sedikit, kacau perlahan. Kemudian masukkan adunan meringue tadi. Kaup balikan dan sebatikan adunan.

4. Lapik acuan loyang bulat (atau boleh juga sapukan sedikit mentega & taburkan tepung). Tuang adunan kedalam acuan.

5. Letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas. Masukkan ke dalam ketuhar yg telah di panaskan 20min pada suhu 170c selama 20min kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus membakar selama 40min.

Teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sangat lembut dan mudah terbakar.

Tips:
* Untuk mengelakkan kek mengecut tiba-tiba, biarkan ia berada dalam oven selepas masak untuk seketika (dalam 20 minit). Biarkan pintu oven terbuka sedikit. Kek ini akan masak sekiranya ia lekang dari loyang.

* Kek ni pun tricky di bahagian meringue dia. Kalau tak jadi kat meringue tu, kek takkan gebu.


 Rasa macam kapas....

 Nampak gebu...

Teknik bain marie atau steam bath

Alhamdulillah, menjadi juga akhirnya. Pertama kali buat cheese cake,kan? Kak Sue kata masih nampak lembap... tapi, kira ok sangat dah bagi saya..... Terima kasih kak sue, banyak bagi tunjuk ajar.

10 comments:

  1. hai fiza...dahlama teringin nak buat japanese cheese cake ni...nampak gebu je..msti rasanya pun sedapkan...

    tq kongsi resepi...ada bhn nnti nak cuba buatla...nak tanyala fiza, anggaran 70gram tpg tu berapa cwn ye??kat rumah ni xde alat penimbang...hu..hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasih ibu,
      sorry sgt2, saya baru perasan. terukkan, fiza ni... heehehhe....
      anggaran 70gm tpg.... mmmm, tak byk mana pun. tak sampai secawan. mungkin lebih kurang 3,4 sudu penuh....

      Delete
  2. assalamualaikum...nani baru follow blog kak fiza...cantik aje kek keju kak fiza...dh 3 kali nani buat kek jenis yg lebih kurang mcm ni, tapi asik bantat aje...kali ke4 buat, terlebih naik pulak...nk try resepi ni pulak kali ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w salam nani....
      tq, sudi follow blog akak.
      sorry, akak baru buka komen. sibuk!
      try la resepi ni... senang je.

      Delete
  3. salam kak..teringin nak try..tapi takut x jadi..huhuhuhuhu..ada masa nanti za try..anyway thanks for the resipi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. daydreamer,
      w salam... cuba je dulu, akak memula buat pun tak jadi. salah teknik kaup balik.
      try sekali lagi baru jadi...
      welkam

      Delete
  4. SALAM...NNTI JGN LUPA FOLLOW BLOG SAYA YEA...MINTAK IZIN COPY RESEPI PUAN DLM BLOG SAYA...TQ

    ReplyDelete
  5. wah..nampak macam ciskek new york plak...saya pon suka ciskek yg lembab2 ni....saya akan cuba resepi ni....dah follow dah belog sis....:)

    ReplyDelete
  6. Sis gune loyang y cam ne ek..klau gne loyang y biase2 tu kek xmelekat ke kt tpi2 loyang time nk kluarkn kek tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...