Masakan kedua saya untuk hari ini, ialah ikan patin. Minggu lepas, suami saya memancing dan bawa balik ikan patin. 4 ekor tu... tapi, tak la besar mana. Sedang2 jer..... Salah satu masakan kegemaran kami sekeluarga ialah masak asam pedas.
Bahan-bahan:
Seekor ikan patin - dibersihkan dan dipotong
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia - diketuk
1 sdt halba
2 batang serai - diketuk
4 sdb cili boh
2 sdb asam jawa Adabi
Air secukupnya
2 ikat daun kesum
2 kuntum bunga kantan - dibelah dua
Garam dan gula sebagai perasa
Cara-cara:
~ Tumbuk bawang besar dan bawang putih hingga lumat. Tumiskan ia dalam minyak yang sedikit sehingga naik bau. Masukkan halia, halba, cili boh dan asam jawa. Kacau jangan bagi hangus.
~ Bila dah naik bau, masukkan serai dan air sebagai kuah. Masukkan pula daun kesum dan bunga kantan. Biarkan ia mendidih seketika.
~ Air sudah mendidih, masukkan ikan patin yang telah dipotong tadi. Dan perasakan dengan garam dan sedikit gula. Bila dah cukup rasa masam, masin dan sedikit manis dan kuah pun dah menggelegak sedikit, padam api. Isi ikan akan menjadi keras apabila kita membiarkan kuah mendidih terlalu lama.
~ Siap untuk dihidang bersama nasi dan makan sekali dengan buah durian. Nikmatnya...... tidak terkira!
Selamat mencuba!
sampai ke hari nie wina x pandai masak asam pedas huhuhuuuu
ReplyDeleteVna,
ReplyDeletela... ye ke... hehe. tak pe, boleh belajar. ada mcm2 versi, boleh pilih mana satu idaman hati.