Saya buat kuih ni, sebab dah bosan dengan variasi yang biasa. Jadi ubah suai sikit supaya ada kelainan rasa, jemu juga kalau selalu sangat makan yang biasa tu. :-)
Kuih Kasuwi Pandan
Bahan-bahan:(1) 2 cawan air
(2) 2 cawan air
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
11/2 cawan gula pasir (boleh dikurangkan)
2 sdb susu pekat
Perisa pandan / pandan emulco
Sedikit pewarna hijau
2-3 helai daun pandan
Secubit garam
Kelapa putih (utk gaul)
Cara-cara membuatnya:
- Masak air gula (1) bersama gula pasir dan daun pandan, ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, bancuh air (2) bersama tepung gandum dan tepung ubi sehingga sebati. Masukkan secubit garam, gaul lagi sehingga rata.
- Satukan air gula dengan bancuhan tepung tadi.
- Masukan susu pekat, perisa pandan dan pewarna hijau, dan gaul lagi sehingga betul2 sebati. (Saya kisar guna blender sebab nak cepat)
- Tapiskan bancuhan ke dalam jag dan tuang dalam acuan. (saya gunakan acuan kuih lompang, comel je jadinya. Lebih mudah acuan tersebut disapu dengan sedikit minyak supaya apabila kuih sudah masak, mudah untuk keluarkannya).
- Kukus kuih antara 5-10 minit. Kalau gunakan loyang besar, tambahkan masa kukusan lebih kurang 20-30minit.
- Setelah kuih masak, biarkan ia sejuk seketika, baru keluarkan dari acuan. Atau kalau menggunakan loyang, biarkan kuih sejuk sebelum memotongnya.
- Gaul kuih bersama kelapa putih yang telah dicampurkan dengan sedikit garam Siap untuk dihidangkan.....
Siap untuk dihidangkan
akak tak msk pg ni..tumpang makan kuih hijau la kat sini..
ReplyDeletesalam ...menarik lama x mkn kuih2 cam ni...rasa pandan sdp tu...ada lagi ke hantar sikit 5 ketul....
ReplyDeletekak Anna,
ReplyDeletemakanlah yer... hehe... terima kasih kak sudi lagi jengah sini.
kak shiela.
ReplyDeletehantar 5 ketul? dah selamat la semuanya kak... :-)