Saturday, July 2, 2011

Onde-onde Buah Melaka / Bebola Tepung Pulut

Inspirasi dari kak Sue, tengok kat blog dia, tiba-tiba rasa teringin amat membuatnya. Dulu masa zaman muda remaja pernah beberapa kali tolong ummi saya buat kuih ni. Terutama bila bulan Ramadhan. Lepas tu, bila dah berumahtangga, buat bersama dia yang saya sayang, pertama kali buat masa tu. Masa tu hidup baru berdua, buat banyak2, dan beri pada jiran sebelah rumah sebab anak jiran tu ramai. Kira lama juga saya tak menggentel kuih ni....

Sehinggalah pagi tadi, rasa teringin pula. Selongkar dapur, bahan semuanya cukup. Terus jalankan operasi seorang diri. Kebetulan suami tiada, jadi terpaksalah menggentel seorang diri dengan ribut2 anak2 yang ramai. :-)


Bahan-bahan:
  • 3 cawan tepung pulut (nak menghabiskan stok tepung, dapat 3 cawan je)
  • Jus pandan (4 helai daun pandan dikisar bersama 1 cawan air)
  • Secubit garam
  • Pewarna hijau epal
  • Air secukupnya
  • Gula melaka /gula kabung
  • Kelapa putih
Cara-cara membuatnya:
- Panaskan air dalam periuk.
- Bancuhkan tepung pulut dan jus pandan, pewarna pandan, garam dan air secukupnya. Uli sehingga tepung tersebut boleh digentel.
- Cubit sedikit doh, gentel2kannya, dan letakkan gula kabung / gula melaka di tengah2 doh. Bulat2kan doh san rebus doh dalam air yang betul menggelegak.
- Apabila doh telah timbul, bermakna ia telah masak. Angkat dan toskan seketika.
- Gaulkan ia terus ke dalam kelapa putih yang telah dicampur dengan sedikit garam. Siap dihidang....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...