Sehinggalah pagi tadi, rasa teringin pula. Selongkar dapur, bahan semuanya cukup. Terus jalankan operasi seorang diri. Kebetulan suami tiada, jadi terpaksalah menggentel seorang diri dengan ribut2 anak2 yang ramai. :-)
Bahan-bahan:
- 3 cawan tepung pulut (nak menghabiskan stok tepung, dapat 3 cawan je)
- Jus pandan (4 helai daun pandan dikisar bersama 1 cawan air)
- Secubit garam
- Pewarna hijau epal
- Air secukupnya
- Gula melaka /gula kabung
- Kelapa putih
- Panaskan air dalam periuk.
- Bancuhkan tepung pulut dan jus pandan, pewarna pandan, garam dan air secukupnya. Uli sehingga tepung tersebut boleh digentel.
- Cubit sedikit doh, gentel2kannya, dan letakkan gula kabung / gula melaka di tengah2 doh. Bulat2kan doh san rebus doh dalam air yang betul menggelegak.
- Apabila doh telah timbul, bermakna ia telah masak. Angkat dan toskan seketika.
- Gaulkan ia terus ke dalam kelapa putih yang telah dicampur dengan sedikit garam. Siap dihidang....
No comments:
Post a Comment