Sunday, July 3, 2011

Telur Dadar Bercili

Telur.... satu lauk alternatif kalau dah bosan dengan ikan, ayam, daging... Telur memang sedap. Tapi kalau asyik2 makan telur mata kerbau, telur dadar biasa, telur goreng masak kicap, telur goreng dan rebus bersambal, telur rebus kari dan sebagainya, boring juga yer. Sesekali ubahlah sikit cara masakan.....


 Bahan-bahan:
3 biji telur - dipukul dan didadarkan atas kuali. Kemudian, telur dipotong 4 segi.
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sdt cili boh
3 sdb cili sos
2 sdb sos tiram
1 sdb gula
1 sdt garam
1 biji bawang besar - dipotong bulat
Daun sup dan daun bawang sebagai hiasan

Cara-cara:
- Ketepikan telur dadar yang telah dipotong 4 segi
- Tumbuk bawang merah dan bawang putih, tumiskan dalam kuali menggunakan minyak yang sedikit sehingga naik bau.
- Masukkan cili boh, cili sos dan sos tiram. Kacau rata, dan tambahkan sedikit air. Biarkan ia masak sepenuhnya dan mendidih.
- Setelah mendidih dan kuah agak pekat, masukkan pula telur dadar yang telah dipotong 4 segi tadi. Masukkan gula dan garam.
- Akhir sekali, masukkan hirisan bawang besar. Tutup api, dan hiaskan ia bersama daun sup dan daun bawang.


Makan bersama nasi panas...... selera sekali! Selamat mencuba!

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...