Ah... nama! Ceriakah? Haruslah ceria ok! Bangun pagi, gosok gigi, cuci muka dan buat apam... hohoho. Terlebih rajin sikit pepagi ni. Pukul 5 pagi saya bangun untuk membuat apam marble ceria ni. Lama dah dapat resepi sebab tengok orang buat, cantik je apam ni. Gebu dan lembut! Saya dapat dari Hamidah Kamal, di FB. Tapi, saya telah kecilkan sukatannya, kerana sukatan yang diberi oleh empunya resepi amatlah besar.
Apam Marble Ceria :-)
2 biji teur - saiz AA (kalau saiz sederhana, gunakan 3 biji)
1 sdt ovallete
*150 gm tepung gandum
*1/2 sdt baking powder
120 gm gula halus
100 ml santan
1/2 sdt esen vanilla
25 ml air biasa
sedikit garam
Pewarna (merah, hijau dan kuning)
Cara-cara :
~ Panaskan kukusan dengan api sederhana, griskan loyang dengan marjerin.
~ Ayak tepung dan baking poeder, ketepikan.
~ Pukul telur bersama ovallete sehingga kembang, gebu dan putih.
~ Masukkan gula dan pukul lagi sehingga sebati.
~ Masukkan esen vanilla, santan dan diselang-selikan dengan tepung yang telah diayak bersama baking powder tadi.
~ Masukkan air dan secubit garam, kacau rata dan sebati.
~ Bahagikan adunan kepada 3 bahagian, dan masukkan adunan secara berselang seli dalam loyang yang telah dipanaskan tadi.
~ Kukus selama 30-40 minit.
Selepas dikeluarkan dari loyang
Siap untuk dimakan
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment