Bahan-bahan:
Bahan A: (Loyang bulat 5 inci) - saya gunakan acuan kuih apam, comel2 jer.
- 2 cawan santan
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula pasir
- 2 sudu makan tepung beras
- 2 sudu makan tepung kastad
- 1 sudu teh garam
Bahan B:
- 1 sudu teh pes coklat/emulco
- 1 sudu makan serbuk koko
- 1 sudu makan serbuk nescafe (*akak letak 1/2 sudu mkn je)
- 1/4 cawan air suam
# bancuh bersama bahan B di atas.
Bahan C:
- 1/4 cawan air suam
Cara membuatnya :
- Panaskan kukusan.
- Gaulkan semua bahan A hingga sebati. Tapiskan. (*akak blend jek semua then tapis).
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
- Masukkan bancuhan bahan B dalam satu bahagian. Kacau rata.
- Biarkan satu bahagian lagi dengan warna asal dan masukkan bahan C. Kacau rata.
- Masukkan satu senduk (*akak sukat 1/3 cawan) adunan coklat ke dalam loyang. (*akak panaskan sebentar loyang selepas disapu sedikit minyak). Kukus selama 5 minit.
- Lapiskan pula dengan adunan asal (plain) dan kukus lagi selama 5 minit.
- Lapiskan berselang seli hingga habis. Untuk lapisan akhir akak kukus lama sedikit lebihkurang 10 minit. (*untuk kukusan akhir juga akak balut penutup kukusan dengan kitchen towel agar lapisan atas tidak terkena wap).
- Biarkan kuih benar2 sejuk pada suhu bilik baru dipotong.
Sedap2 dan menarik... teruskan lagi new resepi..
ReplyDeletehttp://www.zuwairiaiman.com
terima kasih ye bob....
ReplyDelete