Roti Jala Kari Ayam
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
2 cawan santan
1 biji telur
1/2 sdt pewarna kuning
Secubit garam
Caranya:
- Satukan semua bahan, dan gaul rata sehingga semua bahan sebati. Tambahkan sedikit minyak dalam bancuhan tadi supaya apabila masak ia tidak melekat di kuali.
- Tapis bahan tersebut, dan kiraikan adunan menggunakan acu roti jala di atas kuali leper.
- Biarkan ia garing seketika, angkat dan gulung dengan segera.
Bahan-bahan untuk kari ayam :
Ayam (ikut suka banyak mana mahu guna, saya guna 1/3 ayam)
3 sudu rempah kari
4 biji kentang - di potong dadu
500ml santan
Sedikit air asam jawa
Bahan tumis :
3 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - diketuk
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
Cara :
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan2 tumisan sehingga naik bau.
- Masukkan rempah kari dan air asam jawa. Biarkan ia masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, ubi kentang dan santan. Gaul rata dan biarkan ayam dan kentang lembut.
- Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Pastikan kuah mendidih lama dan benarkan ia pekat.
saya suka makan getas nie. Tapi tak reti nak buat. next time buleh try resepi kak fiza nie, nyum-nyum :)
ReplyDeleteidazs,
ReplyDeleteawak ni mengomen salah entry la... heheh
ni cerita apasal roti jala.