Wednesday, June 22, 2011

Ayam Kicap Berlada Hitam

Hari pening sikit nak masak apa sebagai santapan tengahari. Buka peti sejuk, keluarkan ayam, pening lagi. Masak hari2 pun boleh pening,kan? Fikir2, terhasillah santapan yang simple gilerrrrr kata orang! Ayam Kicap Berlada Hitam.


Bahan-bahan :
8 ketul ayam
4 biji kentang - di potong sederhana

Bahan tumisan:
*4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 sdt biji lada hitam
seinci halia - dipecahkan sikit
sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

3 sdb kicap pekat
2 sdb kicap manis
Garam dan gula
1 labu bawang besar - dipotong bulat

Air secukupnya

Cara-cara :
- Tumbuk bahan bertanda *, dan tumis dengan minyak sedikit sehingga naik bau wangi. Masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang, kacau. Masukkan ayam, kacau lagi sehingga ayam setengah masak.

- Masukkan air secukupnya bersama kentang yang telah dipotong. Biarkan ia masak sepenuhnya sambil kacau2.

- Bila kentang sudah agak lembut dan ayam sudah empuk, masukkan kicap pekat dan kicap manis, kacau rata. Biarkan seketika.

- Masukkan pula bawang besar yang telah dipotong bulat tadi.

- Perasakan dengan garam dan gula. Ingat! Garam masukkan akhir sekali, kerana kentang akan menyerap rasa masin kalau garam diletakkan awal. Siap untuk dihidang!


Mudah saja untuk membuatnya.....

2 comments:

  1. wah..ayam kicap blackpapper ni paberet nih.lapar plak malam2 ni tgk lauk fiza..;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...